Tuesday, May 1, 2012

~RESEPI KUIH & KEK~

Buah Melaka


Bahan-Bahan (5-6 orang)


500 gram tepung pulut
4 sudu besar tepung gandum
Air secukupnya 

5 helai daun pandan
1 keping gula Melaka (dipotong kecil)
Kelapa parut



Cara-cara

  1. Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan yg telah dimesen (Perah Ambil airnye) .
  2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
  3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
  4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
  5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
  6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut.
  7. Siap untuk dimakan. 
Karipap Sardin   


Bahan-Bahan
250 ml air
½ sd besar garam
500 g tepung gandum - diayak
1 biji telur
94 g marjerin
Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai 

 
Cara membuat doh:
1. Campurkan air bersama garam , kacau hingga garam larut. Ketepikan.

2. Masukkan tepung dalam mangkuk. Gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti.
3. Panaskan  marjerin   atas api kecil hingga bebuih dan tuang  atas tepung tadi.
4. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air  bergaram dan gaul hingga jadi doh. . Rehatkan 1 jam

5. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan mengikut kesesuaian acuan karipap anda. Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.
6. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.
7. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan



Bahan-bahan untuk inti:
3 biji bawang besar - potong dadu
1 inci halia - diketuk
3 biji bawang putih - dihiris nipis
1 tin sardin/mackerel - saiz sederhana
3 biji kentang saiz sederhana - potong dadu
1 cawan air
1 keping asam keping
2-3 biji cili padi - dipotong halus
1-2 sudu besar cili kisar
Gula & garam secukup rasa


Cara-Cara
1. Tumis bawang, halia dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan sardin & kentang. Hancurkan sardin. Masak hingga lembut.
3. Masukkan air, asam keping, cili padi, cili kisar, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga betul-betul kering sambil dibalik-balikkan. Jangan biar sampai hangit.
4. Setelah benar-benar masak & kering, tutup api & toskan untuk buang minyak.
5. Biar sejuk sebelum guna.
 
Biskut Dahlia (Resepi by Mumy)


Bahan-bahannya:
250 g mentega
125 g gula kastor - mummy tak suka manis
250g tepung *
125 g tepung kastad *
125 g tepung jagung *
3 biji kuning telur(saiz B)
1 camt esen vanila
secubit garam
ceri/sebarang hiasan yang korang suka......


Cara membuatnya:
1. Ayak bahan bertanda (*)
2. Putar mentega, gula kastor dan secubit garam hingga kembang,
3. Masukkan kuning telur dan vanila dan putar  lagi hingga sebati.
4. Masukkan tepung-tepung yang telah diayak. Uli hingga sebati.
5. Picitkan adunan menggunakan acuan dahlia ke dalam loyang. Hias dan bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 15 min. Jangan lupa panaskan oven selama 10 min untuk mendapatkan biskut yang cantik.
  
Resepi Rainbow Kek


Nasi Himpit

Bahan-Bahan:
- Ketupat Adabi yg segera dlm 10 biji camtuh (Di rebus lebih kurang 1 jam)


Bahan-bahan untuk Kuah Kacang
½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 stgh inci halia
5 tangkai cili kering
2 papan gula melaka
2 sudu asam jawa, diambil airnya.
Gula dan garam secukup rasa


Cara - cara 

1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.
2. Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. 
(tambah sikit air semasa mengisar)
3. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.
4. Didihkan campuran tadi.
5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.

7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit 
 8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala


 
Roti Sosej (Percubaan Pertama Buat Roti)



Bahan-bahan:
Bahan A :
500 gm tepung tinggi protien
30 gm susu tepung
70 gm gula
1 peket yis (11 grm)
1 sudu kecil pelembut roti
1 biji telur
1/2 sudu kecil garam

Bahan B :
250 ml air
80 grm butter

Bahan C :
Sosej
Butter

Cheese slice


CARA MEMASAK :
-Masukkan semua bahan A dalam bekas yang sesuai dan digaul rata.
-Masukkan air dan digaul rata dan sebati semua bahan-bahan ini dan kemudian masukkan butter pula dan gaul dan uli selama 10 minit sehingga adunan sebati.
-Bahagikan adunan kepada 60 gm setiap satu dan buatkan menjadi bulat dan ketepikan.
-Ambil setiap adunan tapi dan gelekkan sehingga menjadi panjang macam keropok lekor dan lilitkan pada sekeliling sosej.
-Perap sehingga roti naik sekali ganda saiznya. Sapukan kuning telur diatas bun dan letakkan cheese slice serta sedikit serbu parsley.
-Bakar dalam suhu 180' celcius atau sehingga kuning keemasan.
- Keluarkan dan sapukans edikit butter diatas roti ni supaya berkilat dan menarik

No comments:

Post a Comment